Rozdiely medzi prvou a druhou úrodou čaju

 

Kvalita a chuť čaju závisia od mnohých faktorov – od miesta pestovania, od jednotlivých lístkov, od procesu sušenia, ale aj od toho, kedy presne sa listy zberajú. Za ozajstné šampanské medzi matcha sa považuje prvý zber (first flush).

 

Prvé jarné lístky

Pojem first flush (一番茶 ičibanča, alebo prvý zber) označuje matcha, ktorý vzniká z úplne prvých mladých listov, ktoré sa po dlhej zime objavia na kríku čajovníka.

Čajovníky na zimu opadajú a cez zimu odpočívajú, rovnako ako stromy u nás. Keď potom na jar začnú pučať nové lístky, veľa sily a prospešných látok sústreďujú práve vo výhonkoch týchto prvých lístkov, ktoré rastú oveľa pomalšie ako listy na letný (druhý) zber. Jarné čajové lístky tak obsahujú zďaleka najvyššie množstvo živín a prospešných látok a dokonca až 3x väčšie množstvo aminokyselín. First flush je tiež špecifická svojou silnou umami chuťou.

 

Ten najluxusnejší matcha

Listy pre first flush sa zbierajú výhradne ručne a vždy sa zbiera iba šesť listov – ten jediný listový výhonok na samom vrcholku rastliny a päť lístkov pod ním.

Prvý zber je považovaný za ten najkvalitnejší, chuťovo najzaujímavejší a najvzácnejší, a predstavuje tak šampanské medzi matcha. Tomu zodpovedá aj cena matcha vyrobeného z prvého zberu. Aj z tohto dôvodu je tento typ matcha odporúčaný skôr na popíjanie pri naozaj zvláštnych príležitostiach.

 

Druhý zber

Second flush (二番茶 nibanča, druhá úroda) väčšinou prebieha v lete, ale nemajte strach, stále ide o vysoko kvalitný matcha, ktorý je však vhodný na každodenné pitie.

Čajové listy rastú v sezóne od jari do leta oveľa rýchlejšie, aj vďaka vyšším teplotám a vďaka bohatému množstvu slnečných lúčov. Aj pri druhom zbere sa zbierajú iba tie najvyššie, najmladšie a najzelenšie lístky, ale pretože vyrástli rýchlejšie, obsahujú o niečo menej aminokyselín a dajú sa v niektorých prípadoch žať pomocou strojov. Pretože pri druhom zbere je práca o niečo jednoduchšia, je aj cena tohto typu matcha o niečo nižšia ako cena prvého zberu.