Šišky s matcha

Kto z nás nemiloval šišky?! Podvedome nás zavedú do detstva. Pamätáte ... ?! Nemohli sme sa dočkať a nervózne sme sa ošmietali okolo ešte horúcich šišiek, kým aspoň trochu vychladnú, aby sme sa mohli do nich s chuťou zahryznúť :-).

Dnes máme pre Vás náš osvedčený recept a akoby to bolo, keby sme si ho trochu "nezmatchovali" :-).

matcha-sisky 2 

RECEPT

Potrebujeme:

  • 175g  hladkej múky
  • 175g polohrubej múky
  • 150ml vlažného mlieka
  •   60g rozpusteného masla
  •   30g cukru 
  •     4g (2sáčky) Matcha Tea
  •     2 vajíčka 
  •   20g droždia
  • štipku soli
  • slnečnicový alebo repkový olej na smaženie
  • Matcha Tea čokoládu alebo matcha puding ako náplň do šišiek

 

Postup:

  • Odlejte si časť mlieka a pridajte do neho dve lyžice múky a lyžičku cukru.
  • Rozdrobte droždie, všetko spolu vymieste a nechajte vykysnúť kvások. 
  • Do druhej misky vysypte obe múky, matcha, zbytok cukru a dôkladne premiešajte. 
  • Do kvásku pridajte zbytok mlieka, vajíčka, rozpustené maslo (pozor - nesmie býť horúce!).
  • Postupne prisypte misku so suchými ingredienciami.
  • Pomocou kuchynského robotu nechajte cesto cca 5 minut miesiť.
  • Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
  • Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú prípravnú dosku a vyvaľkajte.
  • Pomocou skleného poháru vykrojte malé koliečka.
  • Šišky - vykrojené koliečka nechajte ešte cca 20 minut kysnúť na prípravnej doske.
  • Potom ich osmažte z oboch strán na oleji. 

 

 

K šiškám doporučujeme šálok teplého či studeného matcha. Všeobecne sa matcha hodí kombinovať so sladkým jedlom. Svojou prirodzenou umami chuťou veľmi vhodne doplňuje celkový chuťový zážitok.

Dobrú chuť!