Kto z nás nemiloval šišky?! Podvedome nás zavedú do detstva. Pamätáte ... ?! Nemohli sme sa dočkať a nervózne sme sa ošmietali okolo ešte horúcich šišiek, kým aspoň trochu vychladnú, aby sme sa mohli do nich s chuťou zahryznúť :-).
Dnes máme pre Vás náš osvedčený recept a akoby to bolo, keby sme si ho trochu "nezmatchovali" :-).
RECEPT
Potrebujeme:
- 175g hladkej múky
- 175g polohrubej múky
- 150ml vlažného mlieka
- 60g rozpusteného masla
- 30g cukru
- 4g (2sáčky) Matcha Tea
- 2 vajíčka
- 20g droždia
- štipku soli
- slnečnicový alebo repkový olej na smaženie
- Matcha Tea čokoládu alebo matcha puding ako náplň do šišiek
Postup:
- Odlejte si časť mlieka a pridajte do neho dve lyžice múky a lyžičku cukru.
- Rozdrobte droždie, všetko spolu vymieste a nechajte vykysnúť kvások.
- Do druhej misky vysypte obe múky, matcha, zbytok cukru a dôkladne premiešajte.
- Do kvásku pridajte zbytok mlieka, vajíčka, rozpustené maslo (pozor - nesmie býť horúce!).
- Postupne prisypte misku so suchými ingredienciami.
- Pomocou kuchynského robotu nechajte cesto cca 5 minut miesiť.
- Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú prípravnú dosku a vyvaľkajte.
- Pomocou skleného poháru vykrojte malé koliečka.
- Šišky - vykrojené koliečka nechajte ešte cca 20 minut kysnúť na prípravnej doske.
- Potom ich osmažte z oboch strán na oleji.
- Pomocou zdobiaceho sáčku s ostrou hranou šišky naplňte matcha čokoládou alebo matcha pudingom alebo len obalte v práškovom cukre zmiešaným s matcha.
K šiškám doporučujeme šálok teplého či studeného matcha. Všeobecne sa matcha hodí kombinovať so sladkým jedlom. Svojou prirodzenou umami chuťou veľmi vhodne doplňuje celkový chuťový zážitok.
Dobrú chuť!