Ako sa dá ľahko doma otestovať kvalita čaju matcha?

Testujte doma

Máme pre Vás tip na jednoduchý test, podľa ktorého si môžete otestovať kvalitu Vami zakúpeného matcha. 

 

Vysypte trochu matcha na kôpku na biely papier a prstom rozotrite matcha po papieri. Práve na tomto teste se veľmi ľahko ukážu dve najdôležitejšie kritériá kvalitného čaju matcha - farba a jemnosť mletia.

 

fARBA

premium-prasekkupky1

 

Prejdením prstom po kôpke matcha na bielom papieri ľahko rozpoznáte i tie najmenšie rozdiely vo farbe.


Kvalitný matcha by mal byť:

  • sviežo zelený, bez sivého, hnedého alebo žltého sfarbenia,
  • zelená farba by mala byť konzistentná po celej dĺžke čiary

 

Prečo je farba doležitá?

Farba matcha nám napovedá:

  • koľko chlorofylu v matcha nájdeme,
  • značí čerstvosť čaju,
  • má vplyv na chuť.

 

Sviežo zelená farba je dôkazom toho, že čajové lístky pre výrobu matcha boli pestované na zastienených plantážach. Práve vďaka zastieneniu produkujú listy veľké množstvo smaragdovo zeleného farbiva - chlorofylu. Ten pravý matcha sa navyše vyrába iba z dužiny čajových lístkov a všetky žilky a stonky, ktoré vytvárajú horkastú alebo trpkú chuť a súčasne aj hnedastú, žltú alebo sivú farbu, sa odstraňujú.



Preto vždy platí, že čím zelenejšia je farba matcha, tým kvalitnejšie je jeho spracovanie, tým lepšiu má výslednú chuť a tým väčšie množstvo benefitov v matcha nájdeme.



Farba svedčí tiež o správnom spracovaní čaju. Listy pre matcha musia do 24 hodín po zbere prejsť parou a opatrným sušením vzduchom, aby sa zastavil proces oxidácie. Sviežo zelená farba je tak dôkazom správne prevedeného tohto procesu. Obyčajné práškové čaje, ktoré sú v našich končinách mnohokrát za matcha považované sa často nepestujú na zatienených poliach a oxidácii zabraňujú tzv. "Opekaním na panvici". Tento spôsob ničí benefity čaju. Prispieva taktiež k jeho trpkej chuti a farbí čaj do hneda, žlta alebo šeda.

 

JEMNOsť MLETia


Test s prejdením prsta po kôpke matcha a bielym papierom ľahko prezradí kvalitu mletia matcha.


Čiara kvalitne mletého matcha by mala byť:

  • jednoliata,
  • dlhá,
  • pod prstami by ste nemali cítiť jednotlivé zrnká matcha.

 

harmony-premium2

 

Čo jemnosť mletia vypovedá o matcha?

Tradičné matcha sa melie v žulových mlýnkoch špecifickým spôsobom už viac ako 800 rokov. Melie sa len opatrne oddelená dužina čajových lístkov a zomlieť 60 g matcha trvá cca hodinu. Veľkosť jedného zrniečka takto mletého matcha je 5-10 mikrónov (teda 0.001 milimetra). Práve vďaka tejto jemnosti náš jazyk nerozpoznáva jednotlivé zrniečka matcha, keď ho pijeme. Toto je veľmi dôležité pre celkový chuťový zážitok z pravého japonského matcha. Naopak špatne rozomletý práškový čaj je na dotyk hrubý a na jazyku ho pocítime. Býva to najmä tým, že sa melú celé čajové lístky, vrátane žiliek a stopiek. Tento typ práškového čaju sa často nemelie v tradičných kamenných mlynoch, ale v inom zariadení, za kratší čas, a toto zpravidla nie je schopné zomlieť čaj na delikátne jemný prášok.

 

Ďalšie vlastnosti, na ktoré si dajte pozor!

  1. Vyžadujte po výrobcoch vždy pravidelné testy, ktoré súhlasia s Vami zakúpenou šaržou. Toto je extrémne dôležité ... test musí byť vždy k danej šarži a nie k čaji, ktorý bol dovezený a otestovaný niekedy pred 2 rokmi, ako to býva bežnou praxou. Vyhnete se tak možným pesticídom, plesniam, ťažkým kovom či ortuti v čaji (áno stretli sme sa už i s ortuťou).

  2. Bio certifikácia je vždy zárukou kvality. Znie to ako klišé, no verte nám, že nie je. Európske normy pre získanie a udržanie certifikácie "bio" sú veľmi prísne nastavené. Certifikačnou komisiou sú následne každý rok hĺbkovou kontrolou priamo vo firmách kontrolované. Po úspešnom prejdení certifikačným auditom je možnosť používať známku "bio" predĺžená o ďaľší rok.

  3. Ten pravý matcha má pôvod vždy LEN v Japonsku.

 

 

Podívajte sa na video od našich českých kolegov ako tento test urobiť.