Testujte doma
Máme pre Vás tip na jednoduchý test, podľa ktorého si môžete otestovať kvalitu Vami zakúpeného matcha.
Vysypte trochu matcha na kôpku na biely papier a prstom rozotrite matcha po papieri. Práve na tomto teste se veľmi ľahko ukážu dve najdôležitejšie kritériá kvalitného čaju matcha - farba a jemnosť mletia.
fARBA
Prejdením prstom po kôpke matcha na bielom papieri ľahko rozpoznáte i tie najmenšie rozdiely vo farbe.
Kvalitný matcha by mal byť:
- sviežo zelený, bez sivého, hnedého alebo žltého sfarbenia,
- zelená farba by mala byť konzistentná po celej dĺžke čiary
Prečo je farba doležitá?
Farba matcha nám napovedá:
- koľko chlorofylu v matcha nájdeme,
- značí čerstvosť čaju,
- má vplyv na chuť.
Sviežo zelená farba je dôkazom toho, že čajové lístky pre výrobu matcha boli pestované na zastienených plantážach. Práve vďaka zastieneniu produkujú listy veľké množstvo smaragdovo zeleného farbiva - chlorofylu. Ten pravý matcha sa navyše vyrába iba z dužiny čajových lístkov a všetky žilky a stonky, ktoré vytvárajú horkastú alebo trpkú chuť a súčasne aj hnedastú, žltú alebo sivú farbu, sa odstraňujú.
Preto vždy platí, že čím zelenejšia je farba matcha, tým kvalitnejšie je jeho spracovanie, tým lepšiu má výslednú chuť a tým väčšie množstvo benefitov v matcha nájdeme.
Farba svedčí tiež o správnom spracovaní čaju. Listy pre matcha musia do 24 hodín po zbere prejsť parou a opatrným sušením vzduchom, aby sa zastavil proces oxidácie. Sviežo zelená farba je tak dôkazom správne prevedeného tohto procesu. Obyčajné práškové čaje, ktoré sú v našich končinách mnohokrát za matcha považované sa často nepestujú na zatienených poliach a oxidácii zabraňujú tzv. "Opekaním na panvici". Tento spôsob ničí benefity čaju. Prispieva taktiež k jeho trpkej chuti a farbí čaj do hneda, žlta alebo šeda.
JEMNOsť MLETia
Test s prejdením prsta po kôpke matcha a bielym papierom ľahko prezradí kvalitu mletia matcha.
Čiara kvalitne mletého matcha by mala byť:
- jednoliata,
- dlhá,
- pod prstami by ste nemali cítiť jednotlivé zrnká matcha.
Čo jemnosť mletia vypovedá o matcha?
Tradičné matcha sa melie v žulových mlýnkoch špecifickým spôsobom už viac ako 800 rokov. Melie sa len opatrne oddelená dužina čajových lístkov a zomlieť 60 g matcha trvá cca hodinu. Veľkosť jedného zrniečka takto mletého matcha je 5-10 mikrónov (teda 0.001 milimetra). Práve vďaka tejto jemnosti náš jazyk nerozpoznáva jednotlivé zrniečka matcha, keď ho pijeme. Toto je veľmi dôležité pre celkový chuťový zážitok z pravého japonského matcha. Naopak špatne rozomletý práškový čaj je na dotyk hrubý a na jazyku ho pocítime. Býva to najmä tým, že sa melú celé čajové lístky, vrátane žiliek a stopiek. Tento typ práškového čaju sa často nemelie v tradičných kamenných mlynoch, ale v inom zariadení, za kratší čas, a toto zpravidla nie je schopné zomlieť čaj na delikátne jemný prášok.
Ďalšie vlastnosti, na ktoré si dajte pozor!
- Vyžadujte po výrobcoch vždy pravidelné testy, ktoré súhlasia s Vami zakúpenou šaržou. Toto je extrémne dôležité ... test musí byť vždy k danej šarži a nie k čaji, ktorý bol dovezený a otestovaný niekedy pred 2 rokmi, ako to býva bežnou praxou. Vyhnete se tak možným pesticídom, plesniam, ťažkým kovom či ortuti v čaji (áno stretli sme sa už i s ortuťou).
- Bio certifikácia je vždy zárukou kvality. Znie to ako klišé, no verte nám, že nie je. Európske normy pre získanie a udržanie certifikácie "bio" sú veľmi prísne nastavené. Certifikačnou komisiou sú následne každý rok hĺbkovou kontrolou priamo vo firmách kontrolované. Po úspešnom prejdení certifikačným auditom je možnosť používať známku "bio" predĺžená o ďaľší rok.
- Ten pravý matcha má pôvod vždy LEN v Japonsku.
Podívajte sa na video od našich českých kolegov ako tento test urobiť.