Tento tradičný francúzsky recept je už veľmi obľúbený aj u nás. Skvelé spojenie chrumkavého lístkového cesta a hutného krému poteší nejedného gurmána. Naša verzia s matcha navyše dodá dezertu mille-feuille úplne nový rozmer, ktorému odolá skutočne málokto. Poznámka pre nefrancúzštinárov: vyslovujeme milfoj.
Ingrediencie
- 2 balíčky lístkového cesta
- 200 g mlieka
- 1 vanilkový struk, pozdĺžne rozrezaný a dreň vyškrabnutá
- 50 g žĺtkov
- 40 g krupicového cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 20 g masla
- 10 g Matcha Tea
Postup
CESTO
1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
2. Listové cesto rozvaľkáme cca na výšku 5 mm, dáme na dva veľké plechy a zaťažíme ďalším plechom, aby upečené cesto bolo rovné.
3. Pečieme 15 minút dozlatista.
4. Po vychladnutí rozkrájame každé cesto na 6 štvorcov (12×12) alebo 9 obdĺžnikov (12×8 cm).
Krém
1. V mise zmiešame žĺtky, cukor a kukuričný škrob.
2. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme vyškrabnutú dreň z vanilkového lusku aj zvyšný vanilkový lusk a privedieme tesne pod bod varu.
3. Horúce mlieko s vanilkou postupne prilievame do misy so žĺtkami.
4. Výslednú zmes prelejeme do hrnca. Varíme na miernom ohni a miešame, kým nám nevznikne pevný krém.
5. Krém prelejeme do misy, vyberieme vanilkový struk a primiešame maslo a matcha. Miešame, kým sa matcha rovnomerne nerozmieša.
6. Potom na povrch krému pritlačíme potravinársku fóliu, aby sa na kréme nevytvorila tvrdá vrstva, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
7. Potom krém vložíme do zdobiaceho vrecka a na jeden zo štvorcov nastriekame postupne zhruba 9 väčších guličiek krému. Na ne potom položíme ďalší štvorec a postup opakujeme. Na vrch položíme tretí štvorec z lístkového cesta a posypeme čajom matcha.
Podávame ihneď, kým je lístkové cesto chrumkavé.