Hoci je coquito prirovnávaný k vaječnému likéru, recept na tento nápoj neobsahuje vajcia. Je to obľúbený likér-koktail pre rodinné stretnutia a sviatočné oslavy v Portoriku, odkiaľ pôvodný recept pochádza. Coquito chutí aj vonia po kokose a bielom rume a aj keď sa podáva studený, určite vás zahreje.

Ingrediencie
240–360 ml bieleho rumu (40 %)
1 vanilkový struk alebo ½ lyžičky extraktu
2 celé škoricové drievka
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (cca 30o ml)
400 ml kokosovej smotany (možno nahradiť 250 ml kokosovej smotany + 150 ml smotany na šľahanie 33 %)
300 ml plnotučného mlieka
½ lyžičky mletého muškátového orieška
½ lyžičky mletej škorice
štipka soli
1–2 lyžice matchi (5–10 g)
30–60 ml vody (na rozmiešanie matchi)
strúhaný kokos na ozdobu
Postup
Infúzia rumu: Do rumu dajte škoricu a vanilku. Nechajte 60 min lúhovať. Potom drievka a struk vyberte.
Matcha: Matchu zalejte trochou vody a metličkou rozmiešajte dohladka alebo pretrepte v šejkri.
Základ: V mixéri spojte kondenzované mlieko, kokosovú smotanu, plnotučné mlieko, muškát, škoricu a soľ do hladka. Primiešajte matchu.
Alkohol nakoniec: Základ dajte do veľkej fľaše a pomalinku vlievajte infúziu rumu, pritom priebežne pretrepávajte (znižuje sa tak riziko zrazenia).
Chladiť: Nechajte vychladiť min. 4 hodiny (ideálne cez noc). Pred podávaním poriadne pretrepte.
Okraj pohárov môžete obaliť v kokose, dozdobiť škoricou a jemným popraškom matchi.
Nealko variant bez laktózy
Ingrediencie
240–360 ml nealko rumu
1 vanilkový struk alebo ½ lyžičky extraktu
2 celé škoricové drievka
300 ml sladeného kondenzovaného kokosového mlieka
400 ml kokosovej smotany
400 ml kokosového mlieka
½ lyžičky mletého muškátového orieška
½ lyžičky mletej škorice
štipka soli
1–2 lyžice matchi (5–10 g)
30–60 ml vody (na rozmiešanie matchi)
strúhaný kokos na ozdobu
Postup
Infúzia rumu: Do nealko rumu dajte škoricu a vanilku. Nechajte 60 min lúhovať. Potom drievka a struk vyberte.
Matcha: Matchu zalejte trochou vody a metličkou rozmiešajte dohladka alebo pretrepte v šejkri.
Základ: V mixéri spojte kondenzované kokosové mlieko, smotanu a mlieko, muškát, škoricu a soľ do hladka. Primiešajte matchu.
Rum nakoniec: Základ dajte do veľkej fľaše a prilejte infúziu rumu, pretrepte.
Chladiť: Nechajte vychladiť min. 4 hodiny (ideálne cez noc). Pred podávaním poriadne pretrepte.
Okraj pohárov môžete obaliť v kokose, dozdobiť škoricou a jemným popraškom matchi.
